Cum să Alegi Cel Mai Bun Traseu România – Grecia

Indiferent dacă ești un iubitor al insulelor grecești sau plănuiești o vacanță de neuitat pe continentul grecesc, Grecia este o destinație de vis pentru orice turist pasionat de litoral. Cu prețuri accesibile, gastronomie delicioasă, plaje izolate și ape cristaline, Grecia oferă tot ce ți-ai putea dori pentru o vacanță perfectă.

O vacanță de vară în Grecia poate fi realizată fie cu avionul, fie cu mașina, fiecare opțiune având avantaje și dezavantaje. Zborurile întârziate sau anulate sunt din ce în ce mai frecvente, iar costurile călătoriei cu mașina pot include taxe de feribot semnificative, în funcție de destinația aleasă. Comparând costurile și confortul oferit de călătoria cu mașina personală, opțiunea de a conduce până în Grecia pare cea mai potrivită. Pentru a determina cea mai bună rută România-Grecia, vom analiza costurile și opțiunile de drum.

Articolul de mai jos acoperă următoarele subiecte:

 • Costuri pentru combustibil
 • Închirierea unei mașini
 • Taxe de drum
 • ⚠️ Detalii importante de care să ții cont
 • Rute recomandate

Costuri pentru combustibil România – Grecia

La data de 24 iulie 2023, prețurile la combustibil în România, Bulgaria și Grecia sunt prezentate în tabelul de mai jos. Cel mai avantajos este să alimentezi în Bulgaria, unde prețurile sunt cele mai mici.

Închiriază o mașină pentru călătoria în Grecia

Dacă deții o mașină de oraș care nu este potrivită pentru drumuri lungi sau are un consum ridicat, poți opta pentru închirierea unei mașini mai potrivite. Pe platforma inchirieriautox.ro, poți compara ofertele de la mai mulți furnizori și alege mașina ideală pentru nevoile tale. Trecerea frontierei cu o mașină închiriată nu este complicată, dar asigură-te că ai toate documentele necesare și aprobările de la compania de închiriere.

Taxe de drum

Taxe de drum în România

În România, prima taxă este cea de la Podul Giurgiu-Ruse, în valoare de 15 RON (3 EUR). La întoarcerea prin Bulgaria, taxa este de 2 EUR.

Taxe de drum în Bulgaria

După trecerea frontierei în Bulgaria, trebuie să achiziționezi o vignetă, care poate fi cumpărată online sau de la benzinării. Cea mai ieftină vignetă pentru weekend costă 9 Leva (aprox. 23 RON). Pentru perioade mai lungi, prețurile sunt:

Taxe de drum în Grecia

În Grecia, nu există vignete, dar se percep taxe de autostradă, plătibile în euro la porțile de taxare. Poți plăti numerar, cu cardul sau prin GRITS – Greek Interoperable Tolling Systems. Deși nu există un calculator exact pentru toate taxele de drum, un ghid orientativ este disponibil.

⚠️ Detalii importante de care să ții cont

 • Benzinării: Nu toate benzinăriile din Grecia acceptă plata cu cardul și multe nu sunt deschise non-stop.
 • Viteză: Respectă limitele de viteză pentru a evita amenzile considerabile din Bulgaria și Grecia.
 • Sistem anti-radar: Folosirea acestor dispozitive este interzisă și poate atrage amenzi mari.
 • Parcarea: Parcarea ilegală poate duce la amenzi și reținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Cele mai bune rute spre Grecia

Traseul preferat de români

Punctul de trecere a frontierei Makaza-Nimfea, deschis în 2013, este preferat de mulți români pentru că scurtează drumul cu câteva ore. Distanța dintre București și acest punct de frontieră este de 370 km.

Cele mai scurte trasee

 • România – Thassos: 491 km, 7h 21min
 • România – Salonic: 581 km din Craiova, 660 km din București, 8-10h
 • România – Halkidiki: 750 km, 9h 30min
 • România – Larissa: 940 km, 12h
 • România – Lefkada: 1100 km, 14h
 • România – Corfu: 1300 km, 17h

Cu aceste informații, ești pregătit să pornești într-o aventură de neuitat în Grecia. Dacă ai nevoie de o mașină pentru această călătorie, poți închiria una direct de pe inchirieriautox.ro.