Importanța fiabilității în alegerea unui vehicul nou este crucială într-o perioadă când automobilele devin din ce în ce mai sofisticate. Fiabilitatea devine un subiect din ce în ce mai discutat.

Procesul de achiziție a unui autovehicul implică cercetare, explorare și evaluare a diverselor opțiuni. Consumatorii au cerințe variate, iar abundenta de modele noi pe piață face selecția și mai dificilă.

Un aspect comun pentru majoritatea cumpărătorilor este căutarea unor mașini de încredere, pe care să se poată baza. Car Help Corner a întocmit o listă cu cele mai fiabile mărci auto pentru anul 2024. Clasamentul a fost realizat pe baza datelor de pe piața nord-americană, dar include modele disponibile și în Europa.

Kia Kia se clasează pe locul 10 în clasament, conform datelor din Consumer Reports. Modelul considerat cel mai fiabil de la producătorul sud-coreean este Sportage, un SUV compact care a obținut un scor superior mediei în cercetarea efectuată de Consumer Reports.

BMW

Deși nu sunt frecvente în aceste topuri, mașinile premium europene, precum BMW, au câștigat o reputație mai bună datorită noilor motoare pe benzină. Cele mai fiabile modele de la producătorul german par a fi SUV-urile X5 și X3, precum și Seria 2 sau Seria 3. Cu toate acestea, aceste vehicule pot avea costuri ridicate de întreținere, mai ales după expirarea garanției.

Porsche

Porsche, poziționat pe locul 8, este un alt brand german care se distinge prin fiabilitatea ridicată în rândul mărcilor europene de lux. Principala provocare pentru proprietarii de Porsche o reprezintă costurile înalte de întreținere asociate cu deținerea unui astfel de automobil.

Mazda

Mazda se află pe locul 7, reflectând creșterea constantă a fiabilității mărcii japoneze în ultimii ani. Fiecare model Mazda a înregistrat un scor de fiabilitate peste medie, cu roadsterul MX-5 clasându-se drept cel mai de încredere.

Subaru

Subaru, următorul nume pe lista celor mai fiabile mărci, este recunoscut pentru modelele sale Crosstrek și SUV-ul Forester, ambele primind calificative superioare mediei conform Consumer Reports.

Honda

Honda, cunoscută pentru fiabilitatea autovehiculelor sale, este o prezență firească în acest clasament. În America de Nord, cel mai fiabil model Honda este HR-V, comercializat în alte regiuni sub numele ZR-V, urmat de CR-V, Accord și Civic.

Acura

Datorită clasării înalte a Honda, nu este surprinzător că Acura, marca sa premium, se află aproape în clasament. Modelele Acura împărtășesc multe elemente mecanice cu cele Honda, oferind totodată un interior de calitate superioară și dotări destinate segmentului premium.

Mini

Pe locul 3 se află surprinzător Mini. Studiul a inclus doar modelele Countryman și hatchback-ul Cooper, care, având o vechime considerabilă pe piață, au avut timp să fie îmbunătățite. Cu toate acestea, Mini nu este renumită pentru cea mai bună fiabilitate.

Toyota

Toyota ocupă locul 2, cu o reputație excelentă de fiabilitate, întărită de clasarea constantă în topurile de specialitate. Dintre cele 20 de modele analizate, jumătate au primit scoruri peste medie, cele mai fiabile fiind 4Runner, Camry, Prius și RAV4.

Lexus

Pe primul loc, fără surprize, este Lexus, marcă de lux a Toyota. Beneficiind de mecanica similară modelelor Toyota, dar cu un design mai sofisticat, materiale de calitate superioară și tehnologii avansate, fiecare model Lexus a înregistrat un scor de fiabilitate impresionant.