Din 2024, toate autoturismele noi înregistrate în Europa vor include dispozitive de înregistrare a datelor. Care este rolul „cutiilor negre” și când vor începe să fie instalate pe vehiculele de serie?

Dispozitivele de înregistrare a datelor de zbor, adesea denumite „cutii negre”, au fost introduse în aviație la sfârșitul anilor 1960. Contrar denumirii, aceste dispozitive sunt de obicei colorate în portocaliu pentru a facilita localizarea lor după un accident.

Dispozitive similare vor fi implementate și pe autovehiculele noi care vor fi înregistrate începând cu iulie acestui an. Conform unui raport de la Motor1, începând cu iulie 2024, toate autoturismele noi înregistrate în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate standard cu un „Event Data Recorder” (EDR). Această cerință se aplică autoturismelor din clasa M1, care pot transporta până la opt pasageri, excluzând șoferul. De asemenea, vehiculele comerciale din clasa N1, inclusiv camionetele sub 3,5 tone, vor fi echipate cu un dispozitiv echivalent unei cutii negre.

Care sunt beneficiile noului dispozitiv obligatoriu pentru autoturismele înregistrate în Europa? Principalul scop al EDR-ului este de a analiza accidentele de trafic și de a determina cauzele acestora. EDR-ul poate ajuta autoritățile să înțeleagă exact ce s-a întâmplat înainte și după un accident, înregistrând anumiți parametri timp de cinci secunde înainte de coliziune și 0,3 secunde după impact.

Conform specificațiilor Comisiei Europene, un EDR va înregistra date precum viteza, frânarea, poziția vehiculului pe șosea și reacția sistemelor de siguranță. Dispozitivul va monitoriza și activarea sistemului de apel de urgență.

EDR-ul nu poate fi dezactivat și se activează automat odată cu declanșarea airbag-urilor și a sistemelor de tensionare a centurilor de siguranță. În plus, înregistrează dacă există o variație de viteză laterală sau longitudinală de peste 8 km/h în 0,15 secunde.

Accesul la datele înregistrate este permis exclusiv autorităților pentru investigarea accidentelor. Informațiile pot fi accesate prin portul OBD al vehiculului sau, în cazul deteriorării acestuia, direct din EDR.