Tesla a scăzut autonomia declarată a autovehiculelor sale cu până la 60 de kilometri. Această decizie ar putea fi rezultatul investigațiilor privind informarea inexactă a clienților.

Compania a actualizat recent site-ul său din SUA, modificând cifrele de autonomie pentru modelele Y, S și X. Modelul 3 facelift și Cybertruck-ul lansat recent nu au fost afectate. Potrivit Electrek, estimările de autonomie ale autoturismelor electrice Tesla au fost reduse cu până la 60 de kilometri, în funcție de modelul și versiunea acestora.

Model Y Performance are acum o autonomie declarată de 458 km, redusă de la 487 km, iar Model Y Long Range are acum 498 km, scăzut de la 531 km. Versiunea de top Model S Plaid a fost cea mai afectată, având acum o autonomie estimată la 578 km, în scădere față de 637 km, iar Model X Plaid a fost redus la 524 km, de la 536 km.

Autonomia declarată a fost ajustată pentru majoritatea gamei Tesla Prețurile acestor mașini nu au fost modificate, ci doar cifrele de autonomie, pentru a reflecta mai exact performanțele în condiții reale de condus. Tesla a introdus și două noi culori pentru Model Y – Stealth Grey și Ultra Red, similare cu cele văzute pe noul Model 3 facelift.

Aceste schimbări par să fie legate de modificarea procedurilor de testare EPA pentru anul model 2024, care solicită producătorilor auto să ofere estimări de autonomie mai realiste, bazate pe mai multe moduri de conducere, nu doar pe cel mai eficient.

Tesla a fost adesea considerată optimistă în ceea ce privește autonomiile declarate ale autovehiculelor sale. Chiar dacă nu există o declarație oficială care să explice motivele scăderii estimărilor, în octombrie 2023, compania a raportat că Departamentul de Justiție al SUA a cerut informații mai exacte, reflectând performanțele reale în condiții normale de condus. Această situație a condus la mai multe procese deschise de proprietarii de Tesla în SUA, care acuză publicitate înșelătoare.