Nimic nu este mai încântător decât o plimbare printr-un oraș vechi care și-a păstrat farmecul de odinioară. Sighișoara este un astfel de loc, un oraș-cetate plin de mister și legende, cu străduțe înguste, acoperișuri roșii și turnuri impunătoare. În timpul festivalului de artă medievală, orașul prinde viață ca niciodată. “Orașul modern nu mai cunoaște întunericul deplin și liniștea absolută, nici efectul unei luminițe izolate sau al unui strigăt îndepărtat” spunea Johan Huizinga în “Amurgul Evului Mediu”. Nu degeaba Sighișoara este considerată o perlă a Europei, fiind una dintre puținele cetăți locuite din Europa. În 1999, Sighișoara a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Priveliștea de sus, din vârful cetății, oferă o panoramă extraordinară a Sighișoarei. Contrastul dintre vechi și nou, un amestec de forme și stiluri arhitecturale, culori ce par aruncate de mâna unui pictor renascentist.
164 de case, 9 turnuri și 3 bastioane
Așezarea a fost întemeiată în 1191 și atestată documentar în 1280 sub numele de Castrum Sex. Casele au fost construite astfel încât să servească atât ca locuințe, cât și ca locuri de refugiu. Pe acoperișurile unora dintre case încă mai există vechi giruete care indică vremea în funcție de direcția în care se rotesc. Cele mai interesante sunt Casa cu Cerb, Casa Vlad Dracul și Casa Florentina. Legendele spun că Vlad Dracul a locuit în Casa Vlad Dracul, însă adevărul este că prezența sa în Sighișoara a fost documentată, dar nu se știe exact dacă a locuit în acea casă. Rămâne totuși o poveste care adaugă farmec locului.
Povestea turnurilor
Fiecare turn din Sighișoara poartă numele unei bresle: cositorari, frânghier, tabacari, bărbieri, giuvaergii, măcelari, cojocari, țesători, cizmari, lăcătuși, dogari, fierari. Fiecare turn reflectă importanța și prestigiul breslei respective. Cel mai cunoscut și interesant este Turnul cu Ceas, cu o înălțime de 64 metri, care găzduia odată Sfatul Cetății. Din 1899, acesta a fost transformat în muzeu de istorie, deține și un mic muzeu al armelor. Aici se poate vedea și vechea cameră de tortură. Turnul cu Ceas nu a avut o breaslă specifică. Figurinele de lemn din ceas reprezintă zilele săptămânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn și Soarele. Cadranele ceasului au un diametru de 2,40 metri.
Sighisoara, vedere de sus Sursa: Wikimedia Commons Sighisoara, vedere din Turnul cu Ceas Sursa: Alessio Damato via Wikimedia Commons Sighișoara nu înseamnă doar turnuri și case legendare, ci și Biserica sau Școala din Deal. Dealul Cetății poate fi urcat pe cele 175 de trepte ale scării acoperite. Prima clădire pe deal este vechea Școală din Deal, documentată din 1522. În imediata apropiere se află Biserica din Deal, cel mai valoros monument arhitectonic al Sighișoarei, cu caracteristici ale arhitecturii gotice din Transilvania. Unii cercetători spun că ar fi fost construită peste ruinele unei vechi fortificații. Unul dintre cele mai interesante obiecte din biserică este un frumos tabernacol amplasat pe latura de nord a corului. Intrând în biserică, ai senzația că timpul se oprește. Aici, orele trec altfel.
Cum ajungi?
Sighișoara se află aproape de centrul țării, la o distanță de 297 km de București, 120 km de Brașov și 54 km de Târgu Mureș. Dacă ai nevoie de o mașină, poți apela la agenția de închirieri, care are 36 de centre în 23 de orașe ale țării și peste 1400 de mașini noi. Sau poți completa online formularul de rezervare pe inchirieriautox.ro și ridica mașina de la agenția dorită.
Evenimente culturale
Anual, în ultimul weekend din iulie, are loc festivalul Sighișoara Medievală (anul acesta între 26 și 28 iulie) și Festivalul Intercultural ProEtnica (între 29 august și 1 septembrie). De asemenea, Sighișoara Blues Festival este cunoscut și apreciat.
Deși combină case săsești, clădiri moderne și blocuri din perioada comunistă, Sighișoara rămâne un oraș care trebuie descoperit cu sufletul, așa cum ne îndeamnă și Dorin Dinescu, originar din această urbe cu parfum medieval:
“Sighișoara e orașul meu natal, sursa mea de frumos și stabilitate. Am plecat de acolo și trăiesc în București de 16 ani, dar încă spun că merg acasă atunci când sunt pe drum spre ea. Sunt multe motive de a vizita acest oraș; pentru mine e suficient că, atunci când mă întreabă lumea de unde sunt, răspunsul meu trezește admirație, un wow ușor invidios. Anul acesta, între 29 iunie și 12 iulie, organizez la Sighișoara, în Turnul Fierarilor, un minifestival sub egida proiectului meu jurnalistic www.noipentrunoi.ro. E vorba despre oameni frumoși care au înțeles și au aderat la nevoia mea simplă, dar compulsivă de-a dreptul de a mă întoarce să fac ceva acasă. Voi încerca să vă fac pe toți să vă simțiți ca acasă, atunci când veți veni.”