Situația Mașinilor Second-Hand în România și Introducerea RAR Auto-Pass

În 2022, din numărul total de mașini înmatriculate în România, trei sferturi erau mașini second-hand, cu un total de 129.328 de mașini noi și 395.759 de mașini second-hand. Majoritatea acestor vehicule nu au un istoric clar al daunelor sau al kilometrilor parcurși, ceea ce face ca mulți cumpărători să fie surprinși neplăcut de starea tehnică a mașinii la scurt timp după achiziție.

RAR Auto-Pass: O Măsură pentru Combaterea Înșelăciunilor

Registrul Auto Român își propune să reducă numărul înșelăciunilor din piața auto second-hand. În 2024, va fi implementat “RAR Auto-Pass”, un document care va oferi informații detaliate despre starea tehnică, kilometrajul și daunele unui vehicul.

Ce Este RAR Auto-Pass?

Registrul Auto Român pregătește un proiect care va gestiona istoricul vehiculelor rutiere înregistrate în țară. Proiectul implică crearea unui registru electronic ce va conține informații esențiale despre fiecare vehicul înmatriculat în România. Datele vor fi colectate din inspecțiile tehnice periodice (ITP) și din rapoartele service-urilor auto, incluzând kilometrajul și detalii despre incidente rutiere și reparații.

Certificatul RAR Auto-Pass

Certificatul RAR Auto-Pass va fi esențial pentru cei care doresc să cumpere sau să vândă mașini second-hand. Acest document va conține toate informațiile relevante despre vehicul și va putea fi obținut online, fără a necesita prezentarea fizică a mașinii la RAR. Certificatul va fi valabil 60 de zile și va fi necesar pentru o singură înmatriculare a unui vehicul second-hand.

Obținerea RAR Auto-Pass

Atât vânzătorii, cât și cumpărătorii pot obține raportul RAR Auto-Pass online. Dacă valabilitatea raportului expiră fără ca mașina să fie vândută, va fi necesar un nou raport. Cristian Bucur a menționat că, în acest caz, clienții vor trebui să plătească din nou pentru raport.

Eficacitatea RAR Auto-Pass în Prevenirea Înșelăciunilor

RAR Auto-Pass poate ajuta la reglementarea pieței auto second-hand, dar nu poate verifica complet starea tehnică a unei mașini. Manipularea datelor poate fi posibilă, de exemplu, dacă reparațiile sunt efectuate în service-uri care nu raportează corect datele. Este recomandat ca, înainte de achiziția unei mașini second-hand, aceasta să fie verificată într-un service autorizat. RAR oferă serviciul “RAR Experți” pentru a verifica kilometrajul și eventualele daune ascunse ale mașinilor.

Comparația dintre RAR Auto-Pass și CarVertical

CarVertical este o companie estoniană fondată în 2017, care oferă rapoarte de istoric auto similare cu RAR Auto-Pass, dar la nivel internațional. CarVertical colectează date din mai multe țări și oferă informații detaliate despre vehicule, inclusiv din alte state membre ale UE. RAR Auto-Pass oferă informații detaliate despre inspecțiile tehnice realizate în România, dar nu poate prezenta istoricul vehiculelor importate din alte țări. În viitor, RAR ar putea prelua date din alte state membre UE.

Consecințele Manipulării Kilometrajului

Proiectul de lege interzice manipularea odometrului și impune obligația reparației sau înlocuirii acestuia în service-uri autorizate. Nerespectarea legii atrage amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei. Stațiile ITP și atelierele autorizate trebuie să raporteze la RAR informații despre kilometraj la fiecare inspecție.

Pașii pentru Vânzarea unui Vehicul

 1. Colectarea Documentației:
  • Pregătiți contractul de vânzare-cumpărare.
  • Pregătiți fișa de înmatriculare a mașinii și obțineți viza de la Administrația Fiscală.
  • Asigurați-vă că aveți o copie a cărții de identitate a mașinii.
 2. Obținerea RAR Auto-Pass:
  • Procurați RAR Auto-Pass online.
 3. Anunțarea și Negocierea:
  • Publicați un anunț detaliat și negociați cu potențialii cumpărători.
 4. Transferul Proprietății:
  • Vizitați biroul RAR pentru a transfera proprietatea vehiculului.
 5. Anularea Asigurării:
  • Anunțați compania de asigurări despre vânzare și anulați polița de asigurare.
 6. Raportare și Înregistrare:
  • Informați Administrația Fiscală locală despre vânzare.