Parlamentul României înăsprește pedepsele pentru șoferii sub influența alcoolului și drogurilor: Suspendare permis de 10 ani și închisoare

Parlamentul României a adoptat o nouă lege care majorează pedepsele pentru șoferii condamnați pentru conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor. Noile sancțiuni includ suspendarea permisului pentru 10 ani și închisoare cu executare.

Sancțiuni dure pentru șoferii băuți sau drogați

Camera Deputaților a aprobat această lege, care impune sancțiuni severe pentru cei care conduc sub influența substanțelor interzise. Șoferii prinși în aceste condiții riscă să-și piardă permisul pentru o perioadă îndelungată.

Detalii ale noii legi

  • Suspendarea permisului: Noile reguli permit suspendarea permisului pentru 10 ani în cazul șoferilor prinși cu o alcoolemie peste 0,8 g/l sau sub influența drogurilor.
  • Pedeapsa cu închisoarea: Condamnările pentru alcool și droguri vor fi cu executare, între 1 și 7 ani.
  • Decizia judecătorilor: Instanța va decide perioada de suspendare a permisului, cu un maxim de 10 ani pentru alcool și droguri și 5 ani pentru alte infracțiuni.

Implementarea noii legi

Proiectul de lege, adoptat de Senat și Camera Deputaților, urmează să fie trimis Președintelui României pentru promulgare. Noile prevederi vor intra în vigoare după ratificare și publicarea în Monitorul Oficial.

Senatorul Robert Cazanciuc a explicat: „Din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive va primi, pe lângă condamnare, și interdicția de a mai conduce un vehicul pentru până la 10 ani.”

Pedeapsa actuală pentru conducerea sub influența alcoolului

În prezent, dacă un șofer are o alcoolemie de maximum 0,39 mg/l în aerul pur expirat, primește doar o amendă contravențională și suspendarea permisului pentru 90 de zile. Sancțiunile variază între 1.485 și 3.300 lei.

Dacă alcoolemia depășește 0,40 mg/l în aerul pur expirat (0,80 g/l în sânge), fapta devine infracțiune și șoferul riscă până la 5 ani de închisoare.