Parlamentul a adoptat o lege care prevede că șoferii prinși sub influența drogurilor sau cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l nu mai pot evita pedeapsa cu închisoarea, care va fi cuprinsă între 1 și 5 ani. În plus, perioada maximă de interzicere a dreptului de a conduce un vehicul a fost extinsă de la 5 la 10 ani. Legea urmează să fie promulgată și va intra în vigoare imediat.

Camera Deputaților a adoptat noi măsuri stricte pentru șoferii drogați sau băuți

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat o inițiativă legislativă care elimină posibilitatea ca șoferii prinși sub influența drogurilor sau cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l să scape doar cu o amendă penală. Instanțele vor fi obligate să impună o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani, fără posibilitatea de amânare a executării.

De asemenea, modificarea adusă Codului Penal permite judecătorilor să suspende dreptul de a conduce un vehicul pentru o perioadă de până la 10 ani, față de maximum 5 ani până acum.

Șoferii prinși băuți la volanul unui vehicul de transport persoane sau de substanțe periculoase riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani. Aceeași sancțiune se aplică și instructorilor auto prinși sub influența alcoolului sau a drogurilor în timpul cursurilor, precum și candidaților care susțin examenul pentru permisul auto în aceleași condiții.

Conducerea unui vehicul cu o alcoolemie sub 0,8 g/l rămâne contravenție și se pedepsește, la fel ca până acum, cu amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Niciun deputat nu a votat împotriva proiectului, dar au existat patru abțineri. Legea urmează să fie promulgată și va intra în vigoare, dacă președintele nu cere reexaminarea, în momentul publicării în Monitorul Oficial, ceea ce se așteaptă să se întâmple în următoarele zile.