Se Apropie Majorări de Prețuri pentru Carburanți, Alcool și Tutun începând cu 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, se vor implementa noi creșteri de accize pentru combustibili, tutun și alcool, într-un efort de a acoperi deficitul bugetar.

Astfel, consumatorii vor resimți o creștere a costurilor pentru carburanți, tutun, alcool și băuturi cu conținut ridicat de zahăr.

Acciza pentru benzină, motorină și GPL va fi ajustată pentru a ține pasul cu rata inflației, care se situează în jurul valorii de 14%. Această măsură ar putea determina o creștere de până la 30 de bani pe litru la prețul carburanților, dar va depinde și de factorii cum ar fi marja de profit și prețul materiei prime.

Așadar, un plin de motorină standard ar putea costa aproximativ 15 lei în plus.

Aceste schimbări survin într-un context în care prețul mediu al unui litru de carburant a crescut cu 5% față de luna anterioară, când pentru 50 de litri, cheltuiam cu 18 lei mai puțin pentru combustibil.

Experții avertizează că aceste majorări de prețuri vor avea un impact direct asupra costului produselor și serviciilor, inclusiv al alimentelor. Acest lucru este cu atât mai preocupant întrucât transportul comercial în România se realizează în cea mai mare parte pe cale rutieră.

Pe lângă creșterea accizelor la carburanți, se prevede și introducerea unei noi accize pentru băuturile îndulcite cu conținut ridicat de zahăr. În plus, accizele pentru tutun și alcool vor fi majorate cu 10%