Limită de viteză de 5 km/h în parcările publice: Ce trebuie să știi

Marile magazine dispun de parcări private destinate publicului, unde se aplică reguli proprii de circulație. Ce se întâmplă dacă nu respecți limita de viteză de 5 km/h impusă în unele dintre aceste parcări?

Reguli de circulație în parcările marilor magazine

Conform legii, toate mall-urile și marile magazine trebuie să asigure locuri de parcare pentru clienți. Aceste parcări, deși sunt pe terenuri private, sunt destinate publicului și se supun acelorași reguli de circulație ca și drumurile publice.

Respectarea regulilor și indicatoarelor rutiere în parcările magazinelor

Accesul în parcările private, dar destinate publicului, necesită respectarea strictă a regulilor de circulație. Șoferii trebuie să respecte indicatoarele, marcajele rutiere, limitele de viteză și alte reguli de circulație. Poliția Rutieră, fie Națională, fie Locală, are autoritatea de a aplica sancțiuni și în aceste parcări, similar drumurilor publice.

Limită de viteză de 5 km/h

Administratorii parcărilor private pot impune o limită de viteză de 5 km/h, în special în zonele de acces frecventate de pietoni, pentru a preveni accidentele.

Conform Art. 159 din legea 195/2002: „În zona pietonală, semnalizată ca atare, conducătorul de vehicul poate intra numai dacă locuiește în această zonă sau prestează servicii publice ‘din poartă în poartă’ și nu are altă posibilitate de acces. Acesta este obligat să circule cu viteza maximă de 5 km/h, să nu stânjenească ori să împiedice circulația pietonilor și, dacă este necesar, să oprească pentru a permite circulația acestora.”

Ce să faci în caz de accident în parcarea unui magazin

În cazul unui accident produs în parcarea unui magazin, se aplică aceleași reguli ca pe drumurile publice:

  • Accident minor: Dacă au fost implicate doar două vehicule și nu există răniți, se poate încheia o constatare amiabilă.
  • Accident cu victime: Dacă sunt persoane rănite, trebuie chemată poliția pentru a efectua o anchetă la fața locului.
  • Accident major: Dacă sunt implicate trei sau mai multe vehicule sau au fost produse daune unei terțe persoane, accidentul trebuie raportat la poliție.

Autoritățile vor stabili cine este responsabil pentru accident și cine trebuie să acopere daunele.