Miercuri, 3 ianuarie 2024, Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale a României (CCR) o sesizare referitoare la legea adoptată de Parlament, care îi permite posesorilor de permis categoria B să conducă motociclete de 125 cmc cu transmisie automată, putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, conform G4media.ro.

Legea vizează completarea articolului 241 alineatul (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x nr. 552/2019).

Această lege extinde valabilitatea permiselor de conducere de categoria B și la motocicletele cu caracteristicile menționate anterior, introducând anumite condiții pentru deținătorii de permis categoria B care doresc să conducă aceste motociclete.

Președintele Iohannis a formulat sesizarea la CCR Președintele Iohannis argumentează în sesizarea sa că parlamentarii au adus modificări legii care depășesc cadrul cererii de reexaminare pe care el o formulase anterior în cursul anului.

Astfel, sesizarea la CCR invocă “încălcarea art. 77 alin. (2) raportat la art. 1 alin. (4) și (5) din Constituție”, și se referă la jurisprudența Curții Constituționale privind stabilirea limitelor sesizării Parlamentului pentru reexaminarea unei legi de către Președintele României, în conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituție.

La data de 7 iulie 2023, Președintele Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii, iar parlamentarii au adăugat ulterior alte articole la forma inițială a legii.

Inițiativa legislativă a fost propusă în 2019 de către parlamentarii PSD Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru, conform Libertatea. Legea facilitează obținerea permisului categoria A pentru deținătorii de permis categoria B care au atins vârsta de 24 de ani. Președintele Iohannis a solicitat reexaminarea legii pentru clarificarea modului de dovedire a absolvirii cursurilor de conducere pentru motociclete.

Documentul integral al sesizării adresate CCR este disponibil pentru consultare.