Când călătorești cu copiii în mașină, cele mai frecvente întrebări sunt: “Am ajuns?” și “Cât mai avem?” Nu există părinte care să nu fi auzit măcar una dintre aceste întrebări în timpul unei călătorii lungi cu copiii.

Pentru copii, călătoriile lungi cu mașina pot părea interminabile și plictisitoare. Cei mici nu au răbdarea adulților, iar plictiseala se poate instala rapid, perturbând liniștea călătoriei.

Pentru a te ajuta să faci călătoria mai plăcută, iată 10 activități pe care le poți face cu copiii în mașină. Aceste jocuri sunt potrivite pentru copiii mici, adolescenți și chiar adulți, asigurându-se că toată lumea se va bucura de călătorie.

Înainte de a-ți prezenta cele 10 jocuri de mașină pentru familie, este important să știi că atmosfera generală trebuie să fie una pozitivă pentru ca distracția să fie maximă și plictiseala să dispară. Așadar, toți membrii familiei trebuie să respecte următoarele sugestii:

Toată lumea să fie odihnită. Somnul este esențial pentru a avea o zi plăcută, mai ales înainte de a pleca la drum. Dacă copilul tău nu a dormit suficient, este posibil să fie iritabil. Asigură-te că toată familia a avut parte de suficient somn înainte de călătorie.

Kit de călătorie (apă și mâncare). Foamea și setea sunt factori de stres pentru copii. Asigură-te că micuții au mâncat înainte de plecare și pregătește pachete cu gustări pentru fiecare membru al familiei. O călătorie liniștită este mai probabilă dacă fiecare are ceva bun de mâncat.

Opriri dese. Pentru adulți, pierderea timpului pe drum poate fi frustrantă, dar copiii au nevoie de mișcare și de divertisment constant. Opririle frecvente pentru a se mișca puțin sunt benefice pentru toți pasagerii. Urmează această recomandare și călătoria va fi mai puțin obositoare.

Acum că am stabilit aceste aspecte esențiale pentru o călătorie plăcută, iată 10 jocuri de mașină pentru familie:

“Plăcuțele de înmatriculare” Recuzită: creioane/pixuri, hartă României. Acest joc simplu ajută copiii să învețe geografia politică. Pe o foaie A4, printează sau desenează harta României cu toate județele. Jocul constă în observarea plăcuțelor de înmatriculare și colorarea județelor corespunzătoare. Cel care colorează cele mai multe județe câștigă.

Salvează poza de mai jos și poți juca acest joc în următoarea călătorie.

“Continuă melodia” Recuzită: playlist cu muzică. Jocul constă în redarea unei melodii cunoscute și oprirea acesteia înainte de refren. Jucătorii trebuie să continue melodia, câștigând puncte pentru versurile corecte.

“În bagajul meu” Jocul începe cu propoziția “Am luat cu mine în vacanță …”, urmată de un cuvânt care începe cu litera A. Următorul jucător continuă propoziția cu un cuvânt care începe cu litera B și așa mai departe, până se epuizează literele alfabetului.

“Povestitorul” Adulții aleg trei cuvinte diferite, iar copiii trebuie să creeze o poveste folosind aceste cuvinte. Creativitatea copiilor poate duce la povești amuzante și neașteptate.

“Vânătorul de obiecte” Recuzită: creioane/pixuri, coli albe. Fiecare participant primește o listă cu obiecte pe care trebuie să le observe pe drum. Obiectele găsite sunt bifate pe listă, iar cel care găsește cele mai multe obiecte câștigă.

Salvează poza de mai jos și poți juca acest joc în următoarea călătorie.

“Eu văd cu ochiul meu …” Un jucător începe cu propoziția “Eu văd cu ochiul meu …”, urmată de o trăsătură a unui obiect din jur. Ceilalți jucători pun întrebări pentru a ghici despre ce obiect este vorba.

“Cel nepotrivit” Adulții spun o serie de cuvinte din aceeași categorie, adăugând un cuvânt care nu se potrivește. Copiii trebuie să identifice cuvântul nepotrivit.

“Aplaudă la” Copiii aplaudă de fiecare dată când văd un anumit lucru, cum ar fi o mașină roșie. Adulții pot face jocul mai dificil alegând obiecte mai rare.

“Amintește-ți cuvintele” Spune copiilor o serie de cuvinte pe care trebuie să le repete în aceeași ordine. Dacă greșesc, trebuie să încerce din nou.

“Jocul liniștii” Cine rămâne tăcut cel mai mult timp câștigă dreptul de a alege următoarea melodie la radio. Acest joc poate aduce liniștea mult dorită în mașină.

Cu aceste jocuri, călătoria cu familia va fi mai plăcută și mai distractivă pentru toți. Călătorie plăcută alături de familie!