Marii producători de petrol de șist, printre care ExxonMobil, Occidental Petroleum și Diamondback Energy, se confruntă cu multiple procese colective

ExxonMobil, Occidental Petroleum și Diamondback Energy sunt printre companiile implicate în cel puțin 10 acțiuni colective. Acestea sunt acuzate de colaborare pentru a coordona și limita producția de petrol de șist, ceea ce a dus la creșterea prețurilor benzinei în SUA. Conform Financial Times, procesele sunt bazate pe constatări ale Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), care a descoperit că Scott Sheffield, fostul director al Pioneer Natural Resources, a încercat să coordoneze nivelurile producției de petrol cu țările OPEC și alți producători americani pentru a crește profiturile Pioneer în detrimentul consumatorilor americani.

Pioneer, deținută de Exxon, a contestat aceste acuzații, afirmând că raportul FTC “reflectă o neînțelegere fundamentală a piețelor petroliere americane și mondiale” și “interpretează greșit natura și intenția acțiunilor domnului Sheffield”. Spre deosebire de companiile petroliere americane, țările OPEC și-au redus producția în mod declarat pentru a menține prețurile petrolului ridicate, acționând în coordonare cu Rusia.