Legislația rutieră din România stabilește sancțiuni pentru utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Este posibil să eviți amenda dacă vorbești la telefon folosind funcția de difuzor?

Conform Codului Rutier, șoferii pot primi până la 8 puncte de amendă pentru folosirea telefonului în timp ce conduc și, în unele cazuri, poate fi suspendat permisul de conducere.

Sancțiunile pentru utilizarea telefonului la volan Folosirea telefonului mobil în timpul condusului poate atrage o amendă de până la 1.320 de lei. “Folosirea telefoanelor mobile în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”, în combinație cu încălcarea unei alte reguli de circulație, este sancționată conform Art. 100, punctul 3 (h), din legea circulației. Acest lucru înseamnă că vorbitul la telefon fără un dispozitiv hands-free, însoțit de o altă încălcare a regulilor rutiere, va atrage două sancțiuni.

În plus, polițiștii pot suspenda permisul pentru 30 de zile, iar în cazul producerii unui accident din cauza folosirii telefonului, suspendarea poate fi de 60 de zile.

Dacă un șofer este prins vorbind la telefonul mobil fără a încălca o altă regulă de circulație, amenda poate fi între 6 și 8 puncte, echivalentul a până la 1.320 de lei.

Este permis să vorbești la telefon folosind difuzorul în timpul condusului? Unii șoferi vorbesc la telefon folosind funcția de difuzor, ținând telefonul în mână, în timp ce alții îl așază pe un suport special pe bord. Doar cei care folosesc suportul special vor evita amenda.

Legea penalizează șoferii care, în loc să aibă ambele mâini pe volan, țin telefonul în mână. Argumentul că vorbeau folosind difuzorul nu este valid, deoarece atenția le este distrasă de la trafic. Aceeași regulă se aplică și celor care țin telefonul între umăr și ureche.

Pentru a evita amenda, este recomandat să folosești căști sau un dispozitiv hands-free. De asemenea, poți conecta telefonul la sistemul audio al mașinii sau să îl pui într-un suport special, astfel încât să poți vorbi fără a ține telefonul în mână.