Guvernul României continuă să susțină programul de înnoire a parcului auto național, oferind mai multe tipuri de vouchere. Află mai jos când demarează Programul Rabla 2024 și care este valoarea ecotichetelor oferite.

Anual, numeroși cetățeni români primesc tichete de la stat pentru a-și înlocui autoturismele vechi. Aceste vouchere sunt utilizate pentru achiziția de autovehicule noi, fie cu motor termic, fie hibride, fie electrice, contribuind astfel la reducerea poluării aerului.

Valoarea ecotichetului în 2024 prin Programul Rabla În 2024, prima de casare pentru un vehicul uzat este de până la 3.500 lei. Această sumă poate fi folosită pentru cumpărarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou, în schimbul predării unui vehicul uzat. În cazul casării a două vehicule uzate, ecotichetul este de 5.000 lei.

Beneficiarul trebuie să dețină autovehiculul uzat de cel puțin 3 ani pentru a primi voucherul.

“În 2024, valoarea primei de casare prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 este de maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru casarea a două autovehicule uzate”, conform documentului oficial.

Startul Programului Rabla 2024 pentru mașinile electrice Guvernul a redus valoarea voucherelor pentru cei care doresc să achiziționeze mașini electrice prin Programul Rabla 2024.

Conform legii, ecotichetul se oferă în următoarele cuantumuri:

  • Până la 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru autovehicule pur electrice NEDC/WLTP, excluzând motocicletele.
  • Până la 13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru autovehicule hibride electrice, excluzând motocicletele, care emit maximum 50 g/km CO_2 NEDC.
  • 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Voucherul se deduce din prețul autovehiculului nou, inclusiv TVA. Beneficiarul trebuie să acopere diferența de preț.

Încă nu s-a anunțat data de începere a Programului Rabla 2024 pentru mașinile electrice, dar este probabil să înceapă în primăvară, asemenea anilor anteriori.