Conform regulamentului rutier din România, depășirea altor vehicule se poate face fie pe contrasens, fie pe o bandă adiacentă. Totuși, există situații în care este permisă depășirea pe partea dreaptă.

Nerespectarea normelor de circulație poate conduce la sancțiuni semnificative, inclusiv la suspendarea permisului de conducere.

Reguli esențiale pentru efectuarea corectă a unei depășiri Pentru a efectua o depășire, este esențial să respectați marcajele rutiere. Depășirea este permisă doar dacă marcajul dintre benzi este întrerupt. Nu este permisă depășirea peste o linie continuă sau dublă continuă.

Conform Codului Rutier, șoferii care doresc să depășească trebuie să:

  • Semnalizeze intenția de depășire;
  • Se asigure că șoferii din apropiere nu semnalizează și ei o depășire;
  • Păstreze o distanță laterală adecvată față de vehiculul depășit;
  • Reintre pe banda inițială după ce s-au asigurat că manevra este sigură.

Depășirea este una dintre cele mai periculoase manevre din trafic și trebuie efectuată cu mare atenție.

Noile reguli pentru depășirea bicicletelor și trotinetelor Legislația a introdus reguli specifice pentru depășirea bicicletelor și trotinetelor. Șoferii trebuie să calce cu roțile peste marcajul dintre sensuri sau benzi pentru a efectua o astfel de depășire. Dacă viteza este mare, este necesar să treacă peste marcaj cu jumătate din mașină. Dacă marcajul este continuu, șoferii trebuie să urmeze în spatele bicicletelor sau trotinetelor.

Când este permisă depășirea prin dreapta? În general, depășirea se efectuează prin stânga. Aceasta poate fi realizată pe contrasens, pe banda destinată depășirii pentru ambele sensuri sau pe alte benzi, în cazul drumurilor cu mai multe benzi pe sens.

Depășirea prin dreapta este permisă doar în anumite situații:

  • Când se depășește un tramvai;
  • Pe drumurile cu cel puțin două benzi pe sens, dacă vehiculul depășit circulă pe banda din mijloc;
  • Când se depășește un vehicul oprit aproape de mijlocul drumului pentru a efectua un viraj la stânga, dar doar dacă drumul este suficient de larg și marcajele permit acest lucru.

Sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de depășire Nerespectarea regulilor de depășire se încadrează în clasa a II-a de sancțiuni, cu posibilitatea suspendării permisului pentru 30 de zile. Sancțiunile variază între 4 și 5 puncte de amendă, echivalentul a 660-825 lei. În cazul depășirii neregulamentare a trotinetelor sau bicicletelor soldate cu accidente, amenda poate ajunge la 1.320 lei, iar suspendarea permisului la 60 de zile.