Se preconizează că în 2023, China a devenit cel mai mare exportator de automobile la nivel mondial, depășind Japonia datorită creșterii vânzărilor vehiculelor fabricate de producătorii chinezi.

Conform Asociației Chineze pentru Autoturisme, care a făcut declarația marți, China a surclasat Japonia ca lider mondial în exportul de autovehicule în 2023. Producători chinezi precum BYD și Chery au înregistrat progrese semnificative pe piețele internaționale, a relatat Reuters.

În 2023, China, care deține cea mai mare piață auto din lume, a devenit de asemenea cel mai mare exportator de mașini pentru prima dată, conform CPCA. Într-o conferință de presă, s-a anunțat că exporturile de automobile au crescut cu 62%, atingând un record de 3,83 milioane de vehicule. Comparativ, datele vamale japoneze au arătat că Japonia a exportat 3,5 milioane de autovehicule în primele 11 luni ale anului, fără a include vehiculele second-hand.

Exporturile totale de mașini produse în China au fost estimate la aproximativ 5,26 milioane de unități în 2023, cu o valoare totală de circa 102 miliarde de dolari, în timp ce exporturile Japoniei au fost estimate la aproximativ 4,3 milioane de unități, potrivit asociației.

Producătorii chinezi precum BYD, care a depășit cifrele de vânzări ale Tesla în ultimul trimestru al anului 2023, au contribuit semnificativ la această creștere. Succesul BYD pe piața internă a fost un factor cheie în această performanță.

Creșterea influenței chineze în sectorul auto a generat îngrijorări în unele guverne, care se tem de impactul asupra producătorilor auto occidentali. În septembrie, Comisia Europeană a deschis o anchetă privind vehiculele electrice fabricate în China, din cauza presupuselor subvenții guvernamentale. Această mișcare a fost etichetată de Beijing ca fiind „protecționistă”.

Producătorii auto tradiționali se confruntă cu o concurență tot mai acerbă din partea constructorilor chinezi de vehicule electrice, care oferă modele la prețuri, în general, mai mici decât omologii lor europeni, conferindu-le un avantaj competitiv.