Dacă intenționezi să obții permisul de conducere în următorii ani, este esențial să fii la curent cu următoarele aspecte discutate în prezent în Parlament referitoare la ultimele modificări ale Codului Rutier.

Propunerile legislative din România urmăresc schimbări semnificative în Codul Rutier, care vor afecta șoferii sub 21 de ani sau pe cei cu mai puțin de un an de experiență, limitându-i la vehicule cu mai puțin de 100 de cai putere pentru motoarele cu ardere internă și 75 kW pentru cele electrice. De asemenea, se prevede creșterea numărului minim de ore de pregătire teoretică și practică la 25, respectiv 45 de ore. În plus, examenele pentru obținerea permisului de conducere vor putea fi efectuate și de către persoane fizice atestate, nu doar de polițiști.

Având în vedere aceste noi reguli ce ar putea fi implementate în curând pentru noii șoferi, am pregătit o listă cu cele mai bune mașini pentru începători care îndeplinesc condițiile menționate.

Mașini sub 5.000 de Euro:

Renault Megane 1.5 Diesel 90 CP Renault Megane 2009-2016, a treia generație a acestui model, a consolidat poziția producătorului francez pe piața europeană. Acest model combină confortul cu fiabilitatea motorului de 1.5 diesel, folosit și în 2023 pe mașini noi. Motorul este utilizat de mărci precum Dacia, Mercedes și Nissan. Renault Megane este o alegere bună pentru începători datorită costurilor de întreținere reduse și spațiului generos, disponibil în versiunile Hatchback, Break, Cabrio sau Sedan (Fluence).

Opel Corsa 1.3 Diesel 95 CP Favoritul britanicilor pentru oraș, Opel Corsa, cunoscut și ca Vauxhall Corsa, este ideal pentru începători. Cu un consum redus de 5.9l/100km în oraș și un preț de achiziție între 2.500 și 4.000 de euro, Corsa este o opțiune economică, oferind performanțe echilibrate în comparație cu rivalii săi, Peugeot 208 și Volkswagen Polo.

Fiat 500 1.3 Benzină 69 CP Relansat în 2008, Fiat 500 este perfect pentru orașele europene datorită dimensiunilor sale mici și designului italian. Deși nu este cel mai fiabil model, Fiat 500 este ideal pentru începători care conduc preponderent în oraș.

Mașini sub 10.000 de Euro:

Renault Captur 1.5 Diesel 90 CP Lansat în 2013, Renault Captur este un SUV compact, ideal pentru tineri, cu o gardă la sol ridicată și dimensiuni manevrabile. Bazat pe modelul Clio, Captur oferă un motor diesel de 1.5 litri și 90 CP, fiind o alegere excelentă pentru șoferii începători.

VW Golf 7 1.6 Diesel 90 CP Volkswagen Golf 7 este recunoscut pentru echilibrul său excelent între siguranță, eficiență, dinamism și confort. Cu dotări de siguranță active și o calitate superioară a materialelor, Golf 7 este o opțiune sigură pentru începători, deși dimensiunea sa poate reprezenta o provocare.

Skoda Rapid 1.2 Benzină 90 CP Skoda Rapid oferă inginerie germană la un preț accesibil, fiind mai spațioasă și de o calitate mai bună decât Dacia Logan, deși la un preț mai mare. Este ideală pentru cei care doresc o mașină fiabilă și bine echipată la un cost redus.

Mașini sub 15.000 de Euro:

Seat Arona 1.0 Benzină 95 CP Seat Arona este un crossover derivat din Skoda Kamiq și VW T-Cross, oferind un preț accesibil și echipare bună. Ideal pentru oraș și drum lung, Arona oferă un portbagaj spațios și o vizibilitate bună, fiind dotat cu funcții utile precum parcarea automată.

Ford Focus Mk4 1.5 Diesel 100 CP Ford Focus, ajuns la a patra generație, este o alegere populară pentru începători datorită echipării sale bune și fiabilității. Comparativ cu VW Golf, Focus are un preț de achiziție mai mic, fiind o opțiune excelentă pentru șoferii începători din România.

Renault Zoe 41 Kwh Electric 92 CP Renault Zoe, lansat în 2013, a fost constant actualizat și oferă tehnologie de vârf. Cu un interior modern și funcții utile precum Easy Park Assist și avertismente pentru unghiul mort, Zoe este o opțiune electrică viabilă pentru oraș, oferind eficiență și costuri reduse de întreținere.