Când este permisă traversarea în absența unei treceri de pietoni? Obligațiile șoferilor

Există situații în care este permisă traversarea străzii chiar dacă nu există o trecere de pietoni sau un semafor. În aceste cazuri, ce obligații au șoferii?

Contextul traversărilor neregulamentare

Traversarea neregulamentară este una dintre principalele cauze ale accidentelor grave în România. Deseori, pietonii nu se asigură corespunzător înainte de a traversa sau aleg locuri nepermise, chiar dacă șoseaua este intens circulată.

Când este permisă traversarea în absența unei treceri de pietoni?

În localitățile mici și pe străduțele din orașe, trecerile de pietoni și semafoarele sunt rare. În aceste situații, traversarea nu se poate face pe la zebră.

Conform Art. 72 (3) din Codul Rutier: „Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.”

Astfel, pietonii pot traversa la colțul străzii, chiar dacă nu există o trecere de pietoni, însă prioritatea de trecere revine vehiculelor.

Cine este responsabil în cazul unei traversări neregulamentare?

Codul Rutier stipulează că pietonul este responsabil pentru producerea unui accident dacă traversează printr-un loc nepermis, cu condiția ca șoferul să fi respectat toate normele rutiere.

Art. 72 (4) prevede: „Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.”

Totuși, dacă se dovedește că șoferul conducea cu viteză peste limita legală, acesta poate fi considerat vinovat de producerea accidentului. Au existat cazuri în care șoferul a fost condamnat la închisoare pentru viteză excesivă și consum de alcool sau droguri, chiar dacă pietonul a traversat neregulamentar.

Situații în care traversarea este interzisă

Art. 167 interzice pietonilor:

  • Să traverseze când se apropie un vehicul cu regim de circulație prioritară, având semnalele luminoase și sonore în funcțiune.
  • Să traverseze prin fața sau spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public, cu excepția cazurilor în care există treceri de pietoni semnalizate corespunzător.
  • Să prelungească timpul de traversare, să se oprească sau să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni neprevăzute cu semafoare.
  • Să traverseze prin locuri nepermise.
  • Să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulației.

Obligațiile șoferilor la întâlnirea unei treceri de pietoni

Pentru a preveni accidentele, șoferii trebuie să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Art. 123 (h) din legea 195/2002 specifică: „Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare.”

Aceste limite sunt obligatorii chiar dacă nu există un indicator specific de stabilire a vitezei maxime și se aplică drumurilor publice cu o singură bandă pe sens.