Avertizare privind creșterea numărului de tentative de fraudă prin apeluri telefonice

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB) avertizează asupra creșterii numărului de tentative de fraudă prin apeluri telefonice, conform unui comunicat de presă al DNSC. Escrocii folosesc metoda “spoofed” pentru a modifica numerele de telefon de pe care sună, astfel încât pe ecranul victimei să apară numărul băncii.

Cum acționează infractorii

În timpul conversației, escrocii se prezintă ca funcționari ai băncii și informează victimele că li s-a aprobat un credit solicitat. Aceștia se bazează pe reacția rapidă și emoțională a victimelor, sperând că acestea nu vor pune întrebări sau nu vor verifica autenticitatea apelului. Ulterior, pretinzând că este vorba de o fraudă, cer date personale, bancare și de autentificare pentru a raporta presupusa fraudă și a recupera eventualii bani pierduți.

Recomandările DNSC pentru evitarea atacurilor de tip spoofed

  • Verificați autenticitatea apelurilor: Utilizați un canal de comunicare oficial alternativ înainte de a oferi orice informații personale.
  • Refuzați apelurile suspecte: Chiar dacă numărul afișat pare a fi al băncii sau al unei autorități, nu furnizați informații și încheiați apelul imediat.
  • Nu divulgați date personale la telefon: Băncile nu vor solicita niciodată informații privind parolele de acces sau datele cardurilor bancare.
  • Nu discutați despre credite la telefon: O bancă nu va apela niciodată pentru a anula credite sau a promite recuperarea unor sume de bani.
  • Raportați apelurile suspecte: Informați imediat banca sau instituția în numele căreia se pretinde că a fost efectuat apelul pentru a ajuta la identificarea tentativelor de fraudă.
  • Notificați autoritățile: Dacă ați fost victima unei fraude, contactați imediat banca pentru a bloca accesul la conturi și raportați incidentul la Poliție și la DNSC.
  • Avertizați prietenii și familia: Informarea acestora despre aceste atacuri contribuie la conștientizarea noilor amenințări și la reducerea numărului de victime.

Contribuiți la răspândirea acestor avertizări pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes.