Atunci cand inchiriezi o masina, navigarea prin optiunile de asigurare disponibile poate parea complicata. Intelegerea diferitelor tipuri de asigurari si a acoperirii pe care o ofera este esentiala pentru a lua decizia corecta. Aici vom explora principalele tipuri de asigurari auto pentru inchirieri si ce acoperire ofera fiecare, astfel incat sa poti face o alegere informata.

1. Asigurarea de Raspundere Civila (Liability Insurance)

Asigurarea de raspundere civila este adesea obligatorie prin lege si acopera daunele pe care le-ai putea provoca altor vehicule sau proprietati in timpul inchirierii. Nu acopera daunele masinii inchiriate sau ranirea ta in caz de accident. Majoritatea politelor personale de asigurare auto si unele carduri de credit ofera acest tip de asigurare atunci cand inchiriezi o masina.

2. Asigurarea Coliziune (Collision Damage Waiver – CDW) sau Loss Damage Waiver (LDW)

CDW sau LDW nu sunt, tehnic vorbind, asigurari, ci mai degraba renuntari la anumite costuri in cazul in care masina inchiriata este avariata sau furata. Acestea pot exclude anumite tipuri de daune, cum ar fi cele provocate de vreme rea sau drumuri proaste, si adesea vin cu o franchiza care trebuie platita inainte de aplicarea acoperirii.

3. Asigurarea Suplimentara de Raspundere (Supplemental Liability Insurance – SLI)

SLI ofera acoperire suplimentara peste limita standard a politicii de raspundere civila. Acest lucru este util, in special in tari sau state unde asigurarea minima de raspundere obligatorie este scazuta. SLI te poate proteja in cazul unor cereri mari pentru daune materiale sau raniri corporale provocate altor persoane.

4. Asigurarea Personal Accident Insurance (PAI)

PAI ofera acoperire pentru cheltuielile medicale si, in unele cazuri, beneficii in caz de deces pentru soferul masinii inchiriate si pasagerii din timpul accidentului. Acest tip de asigurare este util daca nu ai alte forme de asigurare de sanatate care acopera accidentele.

5. Asigurarea pentru Efecte Personale (Personal Effects Coverage – PEC)

PEC acopera furtul sau deteriorarea bunurilor personale din masina inchiriata. Daca calatoresti cu obiecte de valoare sau echipamente scumpe, aceasta asigurare iti poate oferi un nivel suplimentar de protectie.

Cum Sa Alegi?

Inainte de a decide ce asigurare sa alegi cand inchiriezi o masina, verifica acoperirile oferite de asigurarea ta auto personala si de cardurile tale de credit. Multe politici personale si carduri de credit ofera deja unele forme de asigurare pentru inchirierea auto, ceea ce te poate scuti de costuri suplimentare.

Este important sa citesti cu atentie termenii si conditiile oricarei asigurari de inchiriere auto pentru a intelege ce este si ce nu este acoperit. Luand in considerare tipul calatoriei, destinatia, si propriile nevoi de acoperire, poti face o alegere informata care iti ofera pacea mintii pe durata inchirierii.